De stad Parijs is met haar 2,25 miljoen inwoners en 105 km² een ware metropool die vanuit Nederland eenvoudig en snel aan te reizen is voor een leuk dagje uit, lang en romantisch weekend of langere stedentrip: er is voor ieder wat te zien en te doen. Wij laten u alles over Parijs zien. Het is altijd handig om een plattegrond van Parijs mee te nemen. Deze kan je vinden bij DE ZWERVER
De hoogtepunten van Parijs
De belangrijke bezienswaardigheden van Parijs zijn alom bekend en gemakkelijk te vinden. Parijs is een romantische stad en staat dan ook bekend als de stad van de liefde. Wat te doen in Parijs? Wie verder kijkt dan alleen de hoogtepunten en trekpleisters, zal genoeg andere leuke en romantische dingen ontdekken. Stedentrip-tips geeft u de beste reistips en informatie voor een citytrip. Zowel de bekende als minder bekende plekken komen uitgebreid aan bod.
Onze Parijs bezienswaardigheden top 10
Parijs voor beginners! Wat is er allemaal te doen tijdens een bezoek aan Parijs? Als we een bezoekje brengen aan Parijs, ontkomen we er eigenlijk niet aan om de bekende en beroemde gebrouwen te bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn prima te bekijken als u een dagje sightseeing of lang weekend Parijs op de planning heeft staan.
- Eiffeltoren
- Arc de Triomphe
- Notre Dame
- Montmartre met de Basilique du Sacré-Cœur
- Louvre
- Avenue des Champs-Élysées
- Cimetière du Père-Lachaise
- Centre Georges Pompidou
- Catacomben
- Disneyland
Eiffeltoren
De Eiffeltoren is het meest bekende bezienswaardigheid van Parijs en misschien wel van de wereld. Op de 317 meter hoge top van de Eiffeltoren heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Er staat aangegeven welke gebouwen u vanaf daar kunt zien. De Eiffeloren is ter ere van de wereldtentoonstelling van 1889 gebouwd en moest als ingang van het evenement dienen. Oorspronkelijk zou het monument na 20 jaar weer afgebroken worden, maar het bleek al snel een handige constructie te zijn om als zendmast en andere communicatiedoeleinden te gebruiken. U kunt de Eiffeltoren bezoeken en de top per lift bereiken. Een entreekaartje kost ongeveer 20 euro per persoon. Een kaartje tot de tweede verdieping is weliswaar een stuk goedkoper, maar daarmee moet u het fantastische uitzicht vanaf de top missen. Tip: ook als u de Eiffeltoren niet bezoekt, kunt u ervan genieten, want vooral ’s avonds is de toren met haar verlichting een prachtige verschijning. De Eiffeltoren staat langs de Seine in het 7e arrondissement en is gemakkelijk bereikbaar via de metrostation Bir-Hakeim en École Militaire of RER-station Champ de Mars – Tour Eiffel.
Arc de Triomphe
Eén van de andere symbolen van Parijs en van het plein Place Charles de Gaulle, waar 12 drukke verkeersaders samenkomen, is de Arc de Triomphe. Het gigantische monument, geïnspireerd op de Romeinse triomfbogen, is met een hoogte van 50 meter de op twee na hoogste triomfboog ter wereld. Alleen de triomfbogen van Noord-Korea en Mexico zijn groter. Met de bouw van de Arc de Triomphe werd in 1806 gestart ter ere van de overwinningen van Napoleon bij Austerlitz, maar de bouw werd pas jaren later, in 1836 voltooid. Na de dood van Napoleon werd zijn lichaam in 1840 onder de boog doorgereden. Nu is de Arc de Triomphe één van de meest bekende bezienswaardigheden van Parijs en is direct zichtbaar als u uitstapt bij het metrostation Charles de Gaulle Étoile. Het monument is te vinden op het kruispunt van de beroemde Avenue des Champs-Élysées.
Notre Dame
De Notre Dame is een ander icoon en één van de bekendste kerken van Parijs. Paus Alexander III had de eer om de eerste steen te leggen waarmee er begonnen werd met de bouw van de imposante kathedraal. Pas in 1345 werd de bouw voltooid. Tijdens de Franse revolutie werden veel beeldhouwwerken van de Notre Dame echter vernieuwd omdat ze te veel gerelateerd zouden zijn aan de Franse monarchie. Gelukkig zijn de beschadigingen in de 19e eeuw weer hersteld of vervangen tijdens een langdurige renovatie. De kerk wordt vandaag de dag door veel toeristen bezocht en ligt op Île de la Cité, één van de eilanden in de Seine. De Notre Dame kan doordeweeks van 8 uur ’s ochtends tot kwart voor 7 ’s avonds gratis bezocht worden en in het weekend is de kathedraal een halfuur langer te bezoeken. Er mogen geen foto’s gemaakt worden. U kunt de kerk het makkelijkst bereiken via metrostation Cité of RER-station Saint-Michel – Notre-Dame.
Montmartre met de Basilique du Sacré-Cœur
Montmartre is een wijk en een 134 meter hoge heuvel in het 18e arrondissement van Parijs. De wijk is vooral populair onder de toeristen vanwege de vele monumenten, kunstenaars en het prachtige uitzicht over Parijs. Vroeger was het een dorp net buiten Parijs, maar door de enorme groei van de stad, is het als het ware opgeslokt door de metropool. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de cabarets en de theaters in de buurt en het kerkhof Cimetière de Montmartre, waar veel Franse kunstenaars liggen. Onder andere Van Gogh en Picasso woonden in Montmartre. Het belangrijkste bezienswaardigheid van Montmartre is uiteraard de Sacré-Cœur, te bereiken via de 222 treden van de rue Foyatier-trap. Wie geen zin heeft om te lopen, kan echter ook de Funiculaire de Montmartre naar boven nemen. De witte kerk die gewijd is aan het Heilige Hart is gebouwd naar aanleiding van de slachtoffers die vielen tijdens de oorlog met Duitsland in 1870-1871. Hiermee werd begonnen in 1875 en de kerk werd voltooid in 1914, toen de Eerste Wereldoorlog begon. Binnenin de kerk zijn prachtige beeldhouwwerken en schilderijen te bewonderen, waaronder één van de grootste afbeeldingen van Jezus in mozaïek. De kerk is dagelijks gratis te bezoeken van 6 uur ’s ochtends tot half 11 ’s avonds. Montmartre en de Sacré-Cœur zijn te bereiken via metrostation Anvers, waar vlakbij de Funiculaire omhoog genomen kan worden.
Louvre
Het Louvre is het grootste museum van Parijs en één van de grootste en meest bekende musea ter wereld, onder andere gekenmerkt door het glazen gebouw in de vorm van een piramide dat erbij hoort. Het is in ieder geval het meest bezochte museum ter wereld. Het grote gebouw met de glazen piramiden is een bezienswaardigheid op zich en ligt in het eerste arrondissement van Parijs, vlakbij de Seine. Het museum heeft drie vleugels, genaamd Richelieu, Sully en Denon. Wie aan het Louvre denkt, denkt vaak direct aan de Mona Lisa, het meesterwerk van Leonardo da Vinci. Vroeger diende het Louvre als kasteel ter verdediging van de stad Parijs, maar toen dit kasteel door de uitbreiding van de stad overbodig werd, gebruikte de koninklijke familie het als hun paleis. Later ontstond het idee om de koninklijke kunstcollectie hier onder te brengen. Het Louvre had dan ook een belangrijke rol in het beschermen van de kustcollectie tijdens de Franse Revolutie. In 1793 opende het Louvre haar deuren voor het publiek, waarmee het ook nog eens één van de oudste musea ter wereld is. Alleen het Ashmolean Museum (1683), het museum in Dresden (1744) en de musea van het Vaticaan (1784) zijn nog ouder. Het museum is maandag, dinsdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds. Op woensdag en vrijdag is het drie kwartier langer open. Eetreekaartjes zijn verkrijgbaar vanaf 15 euro en het Louvre is bereikbaar vanaf de metrostation Palais-Royal Musée du Louvre en Louvre – Rivoli.
Avenue des Champs-Élysées
De Champs-Élysées is de bekendste straat in het centrum van Parijs en wordt tot de meest bekende straten ter wereld gerekend. Mede door de uitgaans- en winkelgelegenheden is de straat in trek bij toeristen. De naam is vernoemd naar de Griekse mythologie: de Elysese velden was de verblijfplaats van de gelukzaligen. Verder staat de Champs-Élysées bekend als la plus belle avenue du monde, de mooiste laan ter wereld. Vanwege het chique karakter trekt het veel rijke personen en beroemdheden aan. Met een huurprijs van bijna een miljoen euro per 100 vierkante meter per jaar is de Champs-Élysées tevens één van de duurste straten ter wereld. Alleen Fifth Avenue in New York is duurder. Gelegen in het 8e arrondissement verbindt de Champs-Élysées de Place de la Concorde met de Place Charles de Gaulle, waar de Arc de Triomphe te vinden is. De metrostations waar u kunt uitstappen voor de Champs-Élysées zijn Charles de Gaulle Étoile, George V, Franklin D. Roosevelt en Champs-Élysées – Clemenceau.
Cimetière du Père-Lachaise
Père-Lachaise is de grootste, meest beroemde begraafplaats van Parijs en de bekendste van de wereld. Dit heeft het kerkhof te danken aan de beroemde mensen die er begraven liggen. Onder deze beroemdheden kunnen we de Ierse auteur Oscar Wilde, de muzikanten Chopin en Édith Piaf en de Amerikaanse rockster Jim Morrison aantreffen. De begraafplaats is vernoemd naar Père François de La Chaise, de adviseur van Lodewijk XIV, die in de 17e eeuw leefde. De begraafplaats werd echter pas begin 19e eeuw aangelegd, toen Napoleon het verbod op begraafplaatsen in Parijs ophief. Er is veel kunst en andere pracht en praal op Père-Lachaise te vinden, omdat veel nabestaanden rekening hielden met hun reputatie en elkaar probeerden te overtreffen. Gezien de omvang van de begraafplaats, kunt u het beste gebruik maken van een plattegrond. Père-Lachaise ligt in het 20e arrondissement en is te bereiken vanaf metrostation Père Lachaise.
Centre Georges Pompidou
Het Centre Georges Pompidou is het Parijse centrum van moderne kunst. Het was in 1977 de wens van de toenmalige Franse president om een plek Parijs te creëren waar moderne kunst tot uiting kon komen. Het gebouw is ontworpen door de Engelse architect Richard Rogers en de Italiaanse architect Renzo Piano die in hun ontwerp als doel hadden om het gebouw binnenstebuiten te keren. Het Musée national d’art moderne, dat te vinden is in Centre Georges Pompidou, is één van de belangrijkste verzamelingen moderne kunst ter wereld te vinden. Voor ongeveer 15 euro kunt u dit museum bezoeken. Centre Georges Pompidou zelf is te bereiken via metrostation Rambuteau en ligt in het 4e arrondissement.
Catacomben
De catacomben van Parijs zijn de ondergrondse begraafplaatsen waar meer dan 6 miljoen Parijzenaren zijn ondergebracht. Hiervoor werden de tunnels van de kalksteengroeven van Montrouge gebruikt, waaruit de huizen van Parijs werden opgebouwd. Uit het oogpunt van gezondheid, werden in de 18e eeuw de begraafplaatsen leeggehaald en ondergebracht in deze steengroeven. Men dacht destijds dat begraafplaatsen verantwoordelijk waren voor het verspreiden van ziektes. De 1,7km lange gangen zijn voor toeristen te bezoeken voor ongeveer 30 euro per persoon. De catacomben liggen in het 14e arrondissement en zijn te bereiken via metrostation Denfert-Rochereau.
Disneyland
Disneyland Parijs ligt ongeveer 30 kilometer van de Franse hoofdstad. Het werd in 1992 geopend als het tweede Disney pretpark buiten de VS, na Tokyo. Het originele park bestaat in totaal uit 5 thema’s, namelijk Main Street USA, Frontierland, Adventureland, Fantasyland en Discoveryland. Alle attracties en decorstukken zijn opgebouwd in de stijl van de thema’s. In 2002 werd er een nieuw pretpark naast het oude park gebouwd, het Walt Disney Studios Park. Met meer dan 14 miljoen bezoekers is Disneyland Parijs het populairste pretpark van Europa. Naast de parken zelf, zijn er op het terrein nog hotels, uitgaanscentra, winkels en een golfbaan te vinden. Een goedkoop ticket voor Disneyland Parijs is al te koop voor ongeveer 50 euro en biedt toegang tot één van de twee parken op weekdagen. Vanaf het centrum van Parijs is Disneyland te bereiken met pendelbussen vanaf Gare du Nord, Opéra, Madeleine en Châtelet of met de RER, waar u kunt uitstappen op station Marne-la-Vallée – Chessy.
Welke leuke dingen zijn er nog meer te doen in Parijs?
Naast de bekende gebouwen en andere attracties, zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen en te bezichtigen in Parijs. Daarom geven wij naast de top 10 nog een aantal andere tips voor alternatieve bezienswaardigheden, activiteiten, leuke en bijzondere plekjes die u zeker moet doen als u Parijs gaat bezoeken en niet zo toeristisch zijn als de top 10 die hierboven beschreven staan.
- Naast het Louvre, zijn er een hoop andere musea in Parijs. Wat dacht u van Musée de l’Orangerie, Cité des Sciences et de l’Industrie of Musée National d’Histoire Naturelle? Een hoop musea in Parijs zijn gratis, weer andere musea zijn de eerste maandag van elke maand gratis. Een liefhebber kan zijn hart ophalen in de Franse hoofdstad;
- De Franse keuken en Michelin sterren? In de Franse hoofdstad kan de culinaire liefhebber zijn smaakpapillen stimuleren in één van de vele restaurants;
- Centre Pompidou is slechts een voorbeeld van de moderne architectuur die Parijs te bieden heeft. Neem ook eens een kijkje bij les Docks of La Grande Arche de La Defense die vlakbij de Arc de Triomph ligt;
- Naar de top van de Eiffeltoren? Vanaf de Tour Montparnasse heeft u pas een prachtig uitzicht over Parijs, met zicht op de Eiffeltoren. Tot 2009 was dit namelijk de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk en het uitzicht is adembenemend;
- Parijs een dure stad? Jardin du Luxembourg, Parc de la Villette een wandeling langs de Seine en Promenade Plantée zijn alle 4 gratis bezienswaardigheden en activiteiten;
- Parijs voor kids! De Grande Galerie de l’Évolution leert kinderen alles over de evolutie aan de hand van opgezette dieren en daarna spelen en echte dieren bekijken in het park Jardin des Plantes;
- Bezoek de Bastille! Of beter gezegd, de resten ervan! Op de Place de la Bastille kunt u terugreizen naar de Franse Revolutie, toen de Bastille Saint-Antoine werd afgebroken. Op het plein zijn de contouren nog aangegeven en in het metrostation Bastille zijn er nog delen van de oude vesting te zien.
- Vooral ’s avonds hangt de romantiek in de lucht, maar met een bezoek aan le mur des je t’aime is een romantische stedentrip naar Parijs pas echt compleet. Op de Square Jean Rictus in Montmartre hangt een kunstwerk waarin de kunstenaars Frederic Baron en Claire Kito in meer dan 250 talen Je t’aime hebben verwerkt.
De leukste tips voor Parijs
Wij hebben de mooiste plekken, de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Parijs voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog meer tips voor een stedentrip naar Parijs? Laat het ons weten en reageer nu op dit artikel!