Londen is net zo groot als de provincie Utrecht, dus er zijn genoeg leuke dingen om te doen in deze wereldstad. Wij zetten hier de hoogtepunten voor u op een rijtje en laten u zien wat u zeker moet doen in Londen! Zorg dat je altijd een PLATTEGROND VAN LONDEN meeneemt.

De Highlights van Londen

De bekende bezienswaardigheden en topattracties van Londen zijn uiteraard niet te missen. Als het nu gaat om de beroemde gebouwen en attracties als Big Ben of de London Eye, er zijn genoeg beroemde en leuke plekken in de stad. De hoogtepunten van Londen zijn bovendien vaak gratis te bezoeken en eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. Er is genoeg te zien en te doen als u Londen wilt bezichtigen!

Onze top 10 bezienswaardigheden in Londen

Wat kunt u bezoeken in Londen? Er zijn genoeg leuke dingen te doen in de wereldstad. Daarom geven wij u aan de hand van onze top 10 een aantal leuke tips voor de toeristische plekken die u zeker moet zien op een dagje sightseeing tijdens uw citytrip in Londen.

 1. Big Ben
 2. London Eye
 3. Buckingham Palace
 4. Westminster Abbey
 5. Tower of London
 6. Tower Bridge
 7. St. Paul’s Cathedral
 8. London Zoo
 9. Piccadilly Circus
 10. Wimbledon

Big Ben

Big BenDe grote klok die in de toren van Palace of Westminster hangt, draagt ‘Big Ben’ als bijnaam, maar meestal bedoelen we de hele toren als we het over de ‘Big Ben’ hebben. Dit toren is 96 meter hoog en helaas niet voor toeristen te bezoeken, omdat het onderdeel is van Palace of Westminster, het gebouw waar het Verenigd Koninkrijk dagelijks uit geregeerd wordt. De politicus Benjamin Hall gaf de opdracht om de toren te bouwen en naar hem is de klok dan ook vernoemd. In 1859 werd het bouwwerk voltooid en was de klok voor het eerst te horen. De Big Ben zelf slaat alleen de volle uren, voorafgegaan aan de bekende melodie, de Westminsterslag. Wat weinig mensen weten, is dat de toren zelf in 2012 omgedoopt werd tot Elizabeth Tower heet, uiteraard naar Elizabeth II, ter ere van haar diamanten regeringsjubileum. De klok en de toren staat vlakbij de London Eye aan de rivier Theems. Het is eenvoudig aan te lopen vanaf metrostation St. James’s Park.

London Eye

London EyeDe London Eye is in 1998 in opdracht van British Airways gebouwd ter ere van de millenniumwissel. De bijnaam van de Londen Eye is dan ook Millennium Wheel. Met een hoogte van 135 meter was de London Eye destijds het hoogste reuzenrad ter wereld. Inmiddels zijn de Singapore Flyer (165 meter) en de High Roller in Las Vegas (167,6 meter) het Londense reuzenrad in hoogte voorbij gestreefd. Het rad heeft een flink Nederlands tintje, want 3 Nederlandse bedrijven zijn betrokken geweest bij het ontwerp en de onderdelen. Een ritje in het gigantische reuzenrad duurt ongeveer een half uur en biedt een fantastisch uitzicht over de stad Londen en haar omgeving. Als u via het internet bestelt, kosten de tickets ongeveer 20 pond. De toren staat aan de rivier Theems, vlakbij Westminster Abbey en de Big Ben. Het is gemakkelijk te bereiken via de metrohalte Waterloo Station.

Buckingham Palace

Buckingham PalaceBuckingham Palace is het officiële paleis van de Britse koningin in Londen. Officieel werd het paleis als woonhuis gebouwd voor de hertog van Buckingham in 1703. Koning George III kocht het huis in 1762 over en sinds 1837 wordt het gebruikt als officieel paleis. Als de koningin aanwezig is, wappert de vlag van het koningshuis. Als zij echter niet thuis is, wordt de ‘Union Jack’ gehesen. Veel toeristen komen onder andere naar Buckingham Palace om de wisseling van de wacht mee te maken. Deze traditionele ceremonie wordt in de zomer iedere ochtend, en in de winter om de dag uitgevoerd om 11:30, Engelse tijd. Daarnaast is het Britse paleis open voor bezoek. De ‘state rooms’ zijn te bezoeken voor ongeveer 20 pond per persoon. Buckingham Palace ligt vlakbij Westminster Abbey op loopafstand van de metrostations Green Park of St. James’s Park.

Westminster Abbey

Westminster AbbeyWestminster Abbey is één van de beroemdste bezienswaardigheden van Londen. Deze gotische kerk is vooral bekend van de kroningen, huwelijken en begrafenissen van de leden van het Britse koninklijk huis. Sinds 1987 staat Westminster Abbey op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De legende gaat dat een visser een visioen kreeg over Petrus en dat het gebouw verrees op een eiland in de rivier Theems. De kerk is te bezoeken voor ongeveer 20 pond per persoon, maar het bijwonen van een dienst is gratis. Er worden ook rondleidingen gegeven door Westminster Abbey. Filmen en fotograferen is niet toegestaan. De kerk ligt vlakbij Buckingham Palace en de Big Ben en is te voet te bereiken vanaf het metrostation Westminster.

Tower of London

Tower of LondonThe tower of London‘ was onder andere een fort, gevangenis en een koninklijk paleis en staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De Normandische koning Willem de Veroveraar gaf na zijn overwinning op de Engelse koning Harold II de opdracht om het fort te laten bouwen, onder andere ter verdediging tegen de Engelse opstanden. Tegenwoordig is de Tower of Londen te bezoeken als een toeristische attractie waar een indrukwekkende verzameling harnassen en wapentuig tentoongesteld wordt. De entree is ongeveer 25 pond per persoon. Het hoogtepunt van een bezoek aan de Tower of London zijn natuurlijk de kroonjuwelen die er te bezichtigen zijn. Elke vijf jaar wordt de “Constable of the Tower” benoemd die de verantwoordelijke taak heeft om het gebouw te beheren en de kroonjuwelen te bewaken. De Tower of London is ligt nabij de Tower Bridge en is eenvoudig aan te lopen vanaf metrostation Tower Hill.

Tower Bridge

Tower BridgeDe Tower Bridge is een bekende brug in Londen die gebouwd is in 1894. Het dankt zijn naar aan de Tower of London, waar het in feite naast ligt. Toen aan het einde van de 19e eeuw de commercie in het oosten van Londen dusdanig toenam, is de behoefte ontstaan aan een nieuwe verbinding over de rivier Theems. Naar aanleiding daarvan is de Tower Bridge gebouwd. Waarom is de Tower Bridge zo speciaal? De brug tussen de torens kan binnen een minuut geopend worden, zodat het scheepsverkeer op de rivier kan passeren. Dit was in de 19e eeuw één van de vereisten van de nieuwe brug, want toen al was de Theems een druk bevaren rivier. De Tower Bridge is te bezoeken. Voor ongeveer 10 pond kunt u een ticket kopen. Daarmee heeft u toegang tot de torens, kunt u over de glazen vloer tussen de torens lopen en genieten van de moderne tentoonstellingen die in de Tower Bridge worden gehouden. U kunt de Tower Bridge te voet bereiken via metrostation Tower Hill. De brug ligt pal naast de Tower of London.

St. Paul’s Cathedral

St. Paul's CathedralOp de plek van St. Paul’s Cathedral stond eerst een houten kerk die tijdens de grote brand van Londen in 1666 totaal verwoest werd. Toen werd besloten om een nieuwe kathedraal te bouwen die men voltooide in het jaar 1710. Vele beroemde mensen liggen er begraven in St. Paul’s Cathedral en hoewel leden van het koningshuis normaal gesproken trouwen in Westminster Abbey, kozen prins Charles en Lady Diana ervoor om in deze kathedraal in het huwelijksbootje te stappen. Voor ongeveer 20 pond zijn de kathedraal, de galerijen en de crypte te bezoeken. Een multimediarondleiding is bij de prijs inbegrepen. St. Paul’s Cathedral ligt vlakbij Museum of London en op een steenworp afstand van metrostation St. Paul’s.

London Zoo

London ZooLondon Zoo staat bekend als de eerste wetenschappelijke dierentuin ter wereld. Het is opgericht voor wetenschappelijk onderzoek in 1828 en in 1847 opende de dierentuin ook haar poorten voor het publiek. Vandaag de dag zijn er meer dan 760 verschillende diersoorten aan te treffen in London Zoo en biedt het onderdak aan een totaal van meer dan 18.000 dieren. De dierentuin is tevens bekend van de opnames voor Harry Potter en de Steen der Wijzen, maar natuurlijk kunt u ook zelf een bezoek brengen aan London Zoo. Een kaartje kost ongeveer 25 pond per persoon. De dierentuin is onderdeel van Regent’s Park en te bereiken via metrostation Camden Town of busstation ZSL London Zoo.

Piccadilly Circus

Piccadilly CircusPiccadilly Circus is één van de bekendste pleinen van Londen die de straten Piccadilly en Regent Street met elkaar verbindt. De naam Piccadilly komt van de kleermaker Baker die kleren met bijzondere boorden maakte. Deze werden Piccadills, genoemd. Verder is het plein bekend door het beeld Atheros, de Griekse god en de lichtzuilen op de gebouwen. Piccadilly Circus is te bereiken via het metrostation met dezelfde naam en ligt vlakbij de National Gallery.

Wimbledon

WimbledonWimbledon is een wijk in Londen waar jaarlijks op het gras van de All England Lawn Tennis and Croquet Club het gelijknamige tennistoernooi gehouden wordt. Het is één van de weinige tennistoernooien dat nog op gras gehouden wordt en mede daarom wordt het beschouwd als het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Bekend is de verplichting voor de spelers om witte kleding te dragen. De tennisclub waar Wimbledon georganiseerd wordt, heeft een museum dat voor ongeveer 15 pond te bezoeken is. Voor een totaalprijs van ongeveer 25 pond is het museum te combineren met een tour door de club. De clun waar Wimbledon georganiseerd wordt, is te bereiken met bus 493 vanaf metrostation Southfields.

Welke leuke dingen zijn er nog meer te doen in Londen?

Naast de bekende gebouwen en andere bezienswaardigheden, zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen en te bezichtigen in Londen. Daarom geven wij naast de top 10 nog een aantal andere tips voor alternatieve bezienswaardigheden en activiteiten die u zeker moet doen tijdens een stedentrip naar Londen.

 • Bekijk de hele stad op een relaxte manier met de hop on hop off bus of boot;
 • Voor voetballiefhebbers heb je maar liefst 5 stadions die u kunt bezoeken, maar een rondleiding bij Arsenal of Chelsea zijn zeker de moeite waard. Daar vindt u de Nederlandse inbreng zeker terug;
 • Bekijk de wassen beelden van verschillende beroemdheden in Madame Tussauds;
 • Heeft u kinderen mee? Ga dan eens griezelen in de London Dungeon. Dit is een leuke activiteit voor de jeugd;
 • Varen over de Theems is ook zeker de moeite waard. Dit kan bij verschillende aanbieders, zowel met of zonder diner, dag of avond;
 • West End is de uitgaanswijk van Londen. Bezoek een musical, zoals bijvoorbeeld Phantom of the Opera of Les Miserables. De straat Shaftesbury Avenue is beroemd vanwege de vele theaters.
 • In Londen zijn er een aantal wereldberoemde en gratis musea te bezoeken. Breng eens een bezoek aan het Science Museum, het historische museum ‘Natural History Museum’, The British Museum, Tate Modern of National Gallery;
 • Londen is ’the place to be’ voor iedereen die van shoppen houdt. Oxford Street is de bekendste winkelstraat, maar ook het beroemde Londense warenhuis Harrods is zeker de moeite waard om te bezoeken;
 • Zoek de rust op in één van de parken in Londen. De ‘Royal Parks’ als Hyde Park en Regent’s Park waren eerst alleen voor de leden van het koningshuis, maar tegenwoordig mag iedereen er van de rust genieten;
 • Breng een bezoek aan Greenwich, waar de tijdstandaard en de tijdzones zijn afgesproken en een aantal bezienswaardigheden zijn die verbonden zijn aan het koningshuis en de maritieme geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

De leukste tips voor Londen

Wij hebben de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Londen voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog meer tips voor een stedentrip naar Londen? Laat het ons weten en reageer nu op dit artikel!