De stad Berlijn heeft bijna 3,5 miljoen inwoners en is met een oppervlakte van ruim 890 km² tevens de grootste stad van Duitsland. Vanaf Nederland is Berlijn te bereiken met de auto op zo’n 5-6 uur rijden of een treinrit van 6-7 uur vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS of Station Amersfoort. Dat maakt Berlijn een stad die snel en comfortabel bereikbaar is voor een weekendje weg of een langere stedentrip. Er is voor iedereen wat te doen in Berlijn. Wij laten u er alles van zien.
De hoogtepunten van Berlijn
De top bezienswaardigheden in Berlijn zijn gemakkelijk te vinden en bereikbaar. En de stad ademt geschiedenis. Niet alleen speelde de stad een hoofdrol in de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens de koude oorlog had Berlijn een centrale rol. Wat te doen in Berlijn? Wie verder kijkt dan de topattracties, vindt ook genoeg andere leuke dingen om te bezichtigen. Stedentrip-tips geeft u de beste reistips en informatie voor een citytrip. Zowel de bekende als minder bekende plekken komen uitgebreid aan bod.
Onze Berlijn bezienswaardigheden top 10
Bij een bezoekje aan Berlijn kunt u eigenlijk niet om de bekende bezienswaardigheden heen. Voor een weekendje sightseeing of een weekje Berlijn zijn de topattracties gemakkelijk bereikbaar.
- Berlijnse Muur
- Rijksdaggebouw
- Checkpoint Charlie
- Potsdamer Platz
- Unter den Linden
- Brandenburger Tor
- Gendarmenmarkt
- Berliner Dom
- Alexanderplatz
- Holocaustmonument
Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur ademt historie. Tijdens de Koude Oolog scheidde de muur Oost- en West Berlijn van elkaar en is dan ook het symbool voor die periode. Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland opgedeeld in bezettingsgebieden die bestuurd werden door het Verenigd Koninkrijk, De Verenigde Staten, Frankrijk en de Sovjetunie. Berlijn, dat onderdeel uitmaakte van het door de Sovjetunie bezette gebied, werd eveneens op die wijze opgedeeld. Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende echter ook het begin van de Koude Oorlog, wat de spanning tussen het Westen en Sovjetunie opvoerde. Door de Sovjetunie werd de grens tussen Oost- en West Duitsland afgebakend door hekken en grensbewaking, om te voorkomen dat hoog opgeleide jonge mensen hun toevlucht zochten in het Westen. Dit betekende namelijk een grote bedreiging voor Oost-Duitsland. De grensafbakening was het begin van het ‘ijzeren gordijn’. Berlijn bleek echter een zwakke plek in deze grenslinie, waarop in 1961 werd besloten tot het bouwen van een muur rondom West-Berlijn. De zwaarbewaakte muur moest ervoor zorgen dat de leegloop uit Oost-Duitsland zou stoppen. In 1989 verschenen er echter ‘gaten’ in het ijzeren gordijn, met name in Hongarije en Praag. Door een verwarring door de partijleider van de DDR, Günter Schabowski, viel de Berlijnse muur op 9 november 1989. Elf maanden later was de hereniging van Duitsland een feit en in 1991 werden de resten van de muur afgebroken en als souvenir verkocht. Tegenwoordig zijn er nog enkele restanten te bezoeken, waaronder de “Gedenkstätte Berliner Mauer” en de “East Side Gallery”. Deze restanten zijn te bereiken via de metrostations Bernauer Str., en Naturkundemuseum en via het treinstation Berlin Nordbahnhof.
Reichstag
Het Rijksdaggebouw, of Reichstag in het Duits is het parlementsgebouw van Duitsland, dat gebouwd is in 1894. Daarmee heeft het zowel het Keizerrijk, de Weimarrepubliek, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog meegemaakt. Op de voorgevel van het gebouw prijkt Dem Deutschen Volke. In 1933 raakte het gebouw beschadigd bij een grote brand die aangestoken was. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd hiervoor ter dood veroordeeld. Hitler kondigde de noodtoestand af en kon daarmee de macht grijpen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd er zwaar gevochten om het Rijksdaggebouw, maar op 2 mei 1945 wapperde de Sovjet vlag op het dak als symbool van de overwinning op Nazi Duitsland. In de Koude Oorlog werd het Rijksdaggebouw opnieuw gerestaureerd, maar door de tweedeling niet meer gebruikt als gebouw waar het parlement zetelde. Na de hereniging van Duitsland in 1990 verhuisde het parlement al snel weer naar het gebouw, waar het tot de dag van vandaag nog steeds huisvest. Voor deze verhuizing zijn ingrijpende veranderingen doorgevoerd, waaronder de bekende koepel op het dak die de transparantie van democratie symboliseert. Het Rijksdaggebouw is te bezoeken en ligt op loopafstand van het metrostation Bundestag.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was een controlepost tussen de Sovjet- en Amerikaanse sector bij een doorgang van de Berlijnse muur. Wilde men van West-Duitsland naar Oost-Duitsland reizen, dan kon men de Transit-Autobahnen naar West-Berlijn nemen en via de derde controlepost op die route, Checkpoint Charlie, Oost-Berlijn binnengaan. De naam is afkomstig van de derde letter van het NAVO-spellingsalfabet. De eerste twee controleposten werden namelijk Checkpoint Alpha en Checkpoint Bravo genoemd. Omdat Checkpoint Charlie een belangrijke grensdoorgang was, stond het symbool voor de scheiding tijdens de Koude Oorlog. In 1990, na de val van de muur, werd Checkpoint Charlie gesloopt, maar in 2000 werd het wachthuisje als aandenken nagemaakt. Daarnaast is het checkpoint direct na de afbraak van de muur met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven, net de rest van de muur. Checkpoint Charlie is eenvoudig te bezoeken via het metrostation U Kochstr./Checkpoint Charlie.
Potsdamer Platz
De indrukwekkende, moderne gebouwen maken Potsdamer Platz één van de meerst indrukwekkende verkeersknooppunten van Berlijn, maar wellicht is de geschiedenis van het plein wel veel indrukwekkender. Voor de Tweede Wereldoorlog was Potsdamer Platz al het belangrijkste zakencentrum van Berlijn, maar de oorlog had een verwoestende werking. De koude oolog had ook geen positief effect op de wederopbouw, want de Berlijnse muur liep dwars door de plek waar nu Potsdamer Platz is. Na de val van de muur en enkele investeringen heeft het knooppunt de allure van weleer weer grotendeels terug weten te winnen. Het is een plek met veel moderne architectuur en bovendien een belangrijk verkeersknooppunt waar wegen, treinen en metro’s samenkomen. Potsdamer Platz dankt zijn naam aan de nabijgelegen stad Potsdam. In 1838 vertrokken hier de eerste treinen naar andere gebieden in Duitsland en het was één van de eerste plekken in Berlijn waar een metrostation werd aangelegd. U kunt Potsdamer Platz bezoeken via metrostation Potsdamer Platz.
Unter den Linden
Unter den Linden is de bekendste laan of straat in Berlijn en was in vroegere tijden de plaats waar koningen, keizers en andere welgestelde personen zich graag lieten zien. Vanaf de Brandenburger Tor via Unter den Linden en Schlossbrücke tot aan Alexanderplatz zijn veel bezienswaardigheden te zien, waaronder de Russische ambassade, het beeld van Frederik de Grote, Altes Palais, Staatsbibliothek zu Berlin en de Humboldt Universiteit. De straat dankt zijn naam aan de Lindenbomen die er in de 17e eeuw werden geplant. Under den Linden is te bezoeken via het metrostation Berlin Brandenburger Tor.
Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor is de meest bekende poort van Berlijn en is geïnspireerd op de toegangspoort van Akropolis in de klassieke Griekse oudheid. Deze poort in Berlijn vormt de toegang tot de beroemde straat Unter den Linden en is de enige stadspoort van Berlijn die nog bewaard is gebleven. Een tweede versie van de poort werd gebouwd ter ere van de bezetting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden door Pruisen. In de Koude Oorlog liep de Berlijnse muur aan beide kanten langs de poort en na de hereniging van Duitland werd het in zijn geheel gerestaureerd en dient tegenwoordig als symbool van één verenigd Duitsland. De poort is te bereiken via metrostration Berlin Brandenburger Tor.
Gendarmenmarkt
De Gendarmenmarkt behoort tot de belangrijkste pleinen van Berlijn en is bekend om de twee op elkaar lijkende kerken aan weerszijden ervan. Deze kerken zijn echter wel verschillend. De Französischer Dom is begin 18e eeuw gebouwd voor de uit Frankrijk gevluchte hugenoten en de Deutscher Dom is enkele jaren later gebouwd voor de protestanten. De Gendarmenmarkt zelf is gebouwd als marktplein en vernoemd naar de kazerne van het Regiment Gens d’Armes. Tijdens de Koude Oorlog had het plein kortstondig de naam Platz der Akademie, maar toen Duitsland herenigd werd, kreeg het zijn oorsponkelijke naam terug. Een monument van de dichter Friedrich Schiller staat in het midden van het plein en het Konzerthaus Berlin ligt aan de rand. De metrostations Hausvogteiplatz en Französische Str. liggen op loopafstand van het plein.
Berliner Dom
De Berliner Dom ligt op de Museumsinsel en is de laatste rustplaats van de Hohenzollern, een belangrijke Duitse vorstenfamilie die onder meer een belangrijke rol speelden voor Pruisen en het Duitse keizerrijk. De Hohenzollern was een belangrijke familie en daarmee is de Berliner Dom één van de grootste Europese familiegraven. Helaas werd het gebouw tijdens de tweede wereldoorlog beschadigd, maar een kleinere versie werd in de jaren ’70 gerestaureerd. Er zijn sarcofagen van de vorsten van Pruisen te vinden in de Berliner Dom en daarnaast is het wereldberoemde Sauerorgel te bezichtigen.
Alexanderplatz
Alexanderplatz, of Alex in de volksmond, is één van de meest beroemde pleinen in Berlijn, waarvandaan de stad eenvoudigd ontdekt kan worden. Tijdens de koude oorlog was het plein het centrum van Oost-Berlijn. Tegenwoordig zijn er enkele belangrijke gebrouwen te vinden, waaronder het hotel Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz, dat tijdens de Koude Oorlog werd gebouwd. Net als de Gendarmenmarkt, was Alexanderplatz oorspronkelijk een marktplein dat in de 18e eeuw nog Ochsenplatz heette. Begin 19e eeuw werd het plein echter omgedoopt tot Alexanderplatz, vernoemd naar de Russische tsaar Alexander I. Er werd een treinstation geopend en het plein werd steeds meer een belangrijke ontmoetingsplaats. Er werden veel warenhuizen geopend, maar in de Tweede Wereldoorlog was Alexanderplatz vaak doelwit van bombardementen. Oost-Duitsland knapte het plein na de oorlog weer op en bouwde er grote, imposante gebouwen, zoals het hotel en het warenhuis Kaufhof. Een andere bekende bezienswaardigheid is de grote televisietoren die vlakbij het plein staat. Alexanderplatz is gemakkelijk te bereiken via metro- en treinstation Alexanderplatz.
Holocaustmonument
Het Holocaustmonument, officieel Denkmal für die ermordeten Juden Europas genoemd, is een grote herdenkplaats voor de omgekomen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het momument siert meer dan 2700 betonblokken, waaronder een expositieruimte is ingericht. De blokken staan symbool door het isolement waarin Joden verkeerden tijdens het naziregime van de Tweede Wereldoorlog. Metrostation Berlin Brandenburger Tor ligt op enige loopafstand van het Holocaustmonument, maar de bus stopt er vlakbij op station Ebertstr.
De leukste tips voor Berlijn
Wij hebben de mooiste plekken, de leukste bezienswaardigheden en dingen om te doen in Berlijn voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog meer tips voor een stedentrip naar Berlijn? Laat het ons weten en reageer nu op dit artikel!